NARKISSOS SELFIE and A BLEEDING HEART

Den usynlige mannenI blant må jeg love meg sjøl og ikke å bli -Den usynlige mannen-, for det passer seg jo ikke helt i mitt yrke, eller i tidsepoken vi lever i, for å si det sånn.

Siste gang jeg lovet meg selv dette, var for ei uke siden, på spasertur igjennom Oslo sentrum under en høy vakker, blekblå vårhimmel.

Jeg er sikker på at trangen til oppmerksomhet ligger i menneskets natur. Noen gjør det på en genial og estetisk måte, mens andre får det til å se både vulgært og frastøtende ut.

Men uansett, så er det deg og oppmerksomheten rundt deg og din person som står i sentrum, når det handler om synlighet eller usynlighet, i dagens samfunn.

Oppmerksomhets-higen kan være relatert til alt fra pur kåthet, til ren lengsel etter å bli sett, for eksempel av den man er glad i, eller av en du er forelsket i. Noen drar selvfølelsen opp et par hakk ved å ta en selfie når de er sammen med en eller flere personer med høy trynefaktor.

Man kan også «pleie» karrièren sin på Internett ved å dele seg på Facebook, Twitter eller Instagram, eller for eksempel oppdatere websiden sin. Det sistnevnte er jeg dessverre ikke best i klassen på, dessverre.

Som de fleste kanskje er kjent med, så var Narkissos forelsket i seg selv. I følge gresk mytologi ble han det fordi gudinnen Nemesis kastet en forbannelse over ham som gjengjeldelse for at han avviste den vakre gudinnen Ekhos kjærlighet. Nemesis ville at han skulle oppleve hvordan det er å elske en person du aldri kan få. Neste gang han gikk ned til vannet for å drikke og så sitt eget speilbilde, ble han hodestups forelsket, i seg selv.

Narkissos levde nok i feil tidsperiode tatt hans forbannelse i betraktning. Han skulle selvfølgelig ha levd i dag! Da kunne han rett og slett bare tatt en selfie med mobilen sin. I nettskyen kunne han ha lagt bilde over på komputeren sin, printet det ut, og hengte det over sofaen i stua. Så kunne han tatt opp en selfie-video hvor han slenger kyss ut i løse luften mens han ser inn i kameraet, og så legge den ut på YouTube. På denne måten kunne han jo ha sittet å beundret seg selv fram til sin død som tilfreds og utmattet nittiåring.

På grunn av Nemesis forbannelse drukner Narkissos seg i sitt eget speilbilde i et skogstjern, knust av sin ulykkelige kjærlighet til det vakre ansiktet han ser i den blanke vannflaten.

Jeg kjøper forresten ikke helt det der med at han aldri fikk noen kjæreste. Sett med mine øyne har han millioner av etterkommere idag, og gudene må vite hvor mange followers han ville fått på Twitter og Facebook hvis han hadde trått planeten i 2014.

Mitt eget opphold på Twitter ble kort. Det er en god stund siden nå. Det tok bare en uke før jeg ble hacket.

Det første hackeren skrev, på det som ble min aller siste melding på dette sosiale mediet var: -Herregud så enkelt dette var-. Jeg gadd ikke engang oppdaterte passordet mitt på Twitter-kontoen min etter det.

Nei, da må jeg ærlig innrømme at jeg føler jeg meg mye nærmere Mr. Griffin i H.G. Wells roman, -Den usynlige mannen-.

Da har jeg i alle fall en litt større sjangs til å slippe unna, -a bleeding heart- og selvoppslukende narsissister.

Share